Guido Stompff

Guido Stompff

Lector Design Thinking en projectleider H2020 Smartdest

Dr. Guido Stompff werkt met zijn onderzoeksteam in het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam aan oplossingen voor de toenemende druk van het toerisme op Amsterdam.

5 vragen aan Guido

Wat heb je gestudeerd? En wat doe je nu?

Ik heb Industrial Design gestudeerd aan de TU Delft, heb jaren als ontwerper gewerkt aan producten, software, diensten en communicatie. Tien jaar geleden ben ik gepromoveerd op het faciliteren van innovatie in teams, ook aan de TU Delft. Ik ben lector ‘design thinking’, een manier van denken en doen waarbij door dingen te creëren wordt geleerd wat er nodig is. Dus niet eerst problemen uitpluizen en dan een oplossing bedenken, maar creatieve oplossingen bedenken en kijken wat ‘werkt’ en waarom.

Wat voeg jij toe aan de leergemeenschap die het lab is?

Ik help studenten en onderzoekers om ontwerpend onderzoek te doen. Dat is onderzoeken wat er aan de hand is door inspirerende interventies te bedenken en te testen. Dat vergt een andere mindset: niet jezelf blind staren op grote problemen, maar spelenderwijs interventies doen om te ontdekken wat wel kan.

Wat is je lievelingsplek in Amsterdam-Noord?

Ik was erg onder indruk van Herberg het Mandela huisje (vlak bij de pont) waar ik buiten zat te genieten van een Syrische maaltijd en een biertje van Brouwerij ’t IJ, terwijl de zon onderging.

Maak de zin af: vrijetijd en recreatie betekenen voor mij…

…uit de drukte ontsnappen, vooral die in mijn eigen hoofd.

Welke dingen zijn volgens jou belangrijk voor een positieve ontwikkeling van de sector toerisme, recreatie en events?

Van consumeren van bedachte ervaringen naar het creëren van nieuwe en gedeelde ervaringen.

Terug naar het overzicht