De realisatie van een prachtig ontwerp: de ‘Wensmuur’

De realisatie van een prachtig ontwerp: de ‘Wensmuur’

Gadir Mhanna is na haar labtrack van vorig jaar weer terug op het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam. Gadir heeft samen met buurtbewoners en bezoekers van Amsterdam Noord een prachtig ontwerp gerealiseerd: de ‘Wensmuur’. Dit als onderdeel van haar afstudeertraject als student aan de opleiding Tourism Management in Haarlem, Hogeschool Inholland.

Wat is de Wensmuur precies?

De Wensmuur heeft als doel om het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord aantrekkelijker te maken voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Het is een plek waar mensen uit de buurt kunnen samenkomen om hun ideeën, wensen en gedachten te delen.

Wat maakt deze muur zo bijzonder?

1) Uit onderzoek onder bewoners en bezoekers is gebleken dat op het Buikslotermeerplein kleur mist. De wensmuur zorgt er fysiek voor dat de Modestraat (nog meer!) een visueel aantrekkelijke en kenmerkende plek in de buurt is en blijft.

2) Gadir heeft ook onderzocht of het mogelijk is de Wensmuur zo te maken dat je daar als bezoeker ook graag je wens op achter laat…en het antwoord op die vraag is een volmondig ja! Er bestaat inderdaad de behoefte bij bewoners en andere belanghebbenden om wensen, meningen, ideeën en suggesties te delen over en met hun buurt in Amsterdam Noord.
Daarom past de Wensmuur zo goed bij de visie en het doel van het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam om een verbindende omgeving te maken en bruggen te bouwen tussen belanghebbenden op het Buikslotermeerplein. Het delen van verhalen en ervaringen creëert immers een gevoel van gemeenschap.

3) De Wensmuur biedt een visuele tijdlijn over het ontstaan van Amsterdam Noord en geeft zo een kijkje in de geschiedenis van Amsterdam, in verleden, heden en toekomst. Dit helpt mensen om meer te weten te komen over de buurt en draagt bij aan een gevoel van trots en betrokkenheid.

Kortom: de Wensmuur is ontworpen als antwoord op al deze vragen en behoeftes. Het afstudeerproject van Gadir is in samenwerking met het Historisch Museum Noord, Gemeente Amsterdam, kunstenaars en bewoners tot stand gekomen.  

Ten slotte: een QR-code op de muur om wensen, opmerkingen en ideeën te delen op de website van de Modestraat maakt het laagdrempelig voor mensen om hun betrokkenheid te tonen, zelfs als ze niet fysiek aanwezig kunnen zijn.

  • Zie voor een prototype van de wensmuur: prototype Wensmuur
  • De stadsreporters hebben een mooi interview gedaan met Gadir
  • Hieronder de video die een eerste prototype van de Wensmuur laat zien. Die maakte Gadir vorig jaar met haar projectgroep tijdens de labtrack. Dit prototype is nog steeds te zien aan de zijkant van de Bowling; een groot opvallend gebouw dat je als voorbijganger haast niet kan missen.

23 mei 2024