Tourism Hackathon

Tourism Hackathon

Status

Afgerond

Team

Studenten die hebben deelgenomen in de lab track welke mei 2020 van start ging

Betrokken partij(en)

Corona heeft de toerismesector totaal op zijn kop gezet. Terwijl bewoners genieten van de nieuwe rust in de stad, luiden ondernemers de noodklok. Ondertussen creëert deze adempauze ook kansen voor nieuwe vormen van duurzaam toerisme waar meer mensen baat bij hebben. We hebben nu de tijd om te werken aan toerisme 2.0, voor tijdens én na de lockdown. Om die kansen te onderzoeken organiseerde het Urban Leisure and Tourism Lab in mei 2020 de hackaton Reinvent Tourism.

Nieuwe balans

Geen ellenlange rijen voor musea, geen krioelende mensenmassa op de grachten en geen opstoppingen meer in de smalle straatjes van het centrum. Maar dus ook geen inkomsten van al die geld uitgevende toeristen. Hoe brengen we de toerismesector weer in balans met wat de stad wil en nodig heeft? In het kader van het Reinvent Tourism Festival zette een groep hackers in mei 2020 hun tanden in de toekomst van de Amsterdamse toeristensector. Wat kunnen we doen om vrijetijdsbesteding dicht bij eigen huis aantrekkelijk te maken en hoe kunnen we de impact ervan positiever laten zijn, óók in het post-coronatijdperk?

Destination Amsterdam

In dit CGE-project ontwikkelden twee multidisciplinaire studententeams in sneltreinvaart plannen over hoe het verder moet met het toerisme in de stad. Deelnemers werden uitgedaagd om creatieve en duurzame oplossingen te bedenken voor ‘destination Amsterdam’. Gecoacht door het lab onderzochten zij de kansen die de nieuwe situatie biedt om de toerist op andere plekken en gedachten te brengen. Zo ontstond in de twee sprints een plan om de hotels de crisis door te helpen met een veilig, aantrekkelijk programma voor bezoekers, dat meteen goed is voor de rest van de stad. Met originele programma’s voor de cultuurliefhebber, de levensgenieter, de sportieveling en de actieveling willen de hackers de andere, minder drukbezochte kant van Amsterdam laten zien.

Escaperoom

Wat te denken van een tour door een lege Arena of Ziggo Dome? Een escaperoom in de gesloten gates van Schiphol? Of een marathon op de landingsbaan van de vluchthaven? Of een bezoek aan een drive-in bioscoop die in samenwerking met de bioscopen van de stad wordt opgetuigd? Met ontbijtje van de lokale bakker en wijnproeverij op de hotelkamer? Amsterdammers krijgen daarmee een origineel, anders dan anders uitje in eigen stad, dat ook voor bezoekers van buiten interessant kan zijn. Het idee is de plannen samen met lokale ondernemers en stakeholders van de grond te krijgen. Om die reden pitchte Luca von Prittwitz, student International Tourism Management en medeorganisator van de hackaton, de resultaten bij wethouder Victori Everhardt. Die zei in de Fair Tourism sessie van het lab en Pakhuis de Zwijger geïnspireerd te zijn door de plannen.

Pakhuis de Zwijger - aflevering Fair Tourism #3: Reinvent tourism