Studenten onderzoeken ‘Urban food’, ballast-water & drugsgebruik

Studenten onderzoeken ‘Urban food’, ballast-water & drugsgebruik

Status

Afgerond

Team

Creative Growth Experience (CGE) studenten

Betrokken partij(en)

SAIL/ Openbaar Ministerie/ Food for purpose grant

Op 19 april zijn de studententeams in het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam weer van start gegaan met de nieuwe challenges in de laatste periode van dit schooljaar. Zo heeft Olivier Francescangeli, onderzoeker aan de universiteit van Wageningen, het vraagstuk ‘Food For Purpose Grant’ ingebracht bij onze studenten. Welke keuzes maken mensen in de stad, en in het bijzonder Amsterdam Noord, ten aanzien van voedsel? Weten ze waar het vandaan komt? En hoe kom je aan eten als je weinig geld hebt? Het ULT-lab studententeam gaat aan de slag om mensen bewust maken van voedsel in de toekomst en de rol van de stad door een ‘Urban food concept’ te ontwikkelen.

Positieve Provocatie: ‘Sally the Shrimp’

Ook gaat er weer een studententeam aan de slag voor onze partner SAIL en borduurt voort op de resultaten van het vorige team. In periode 3 hebben ULT-lab studenten ontdekt dat het lozen en ophalen van ballastwater effect heeft op het milieu en tot allerlei problemen kan leiden. Om mensen daar bewust van te maken hebben ze een positive provocation concept bedacht ‘Sally the Shrimp’.

Het ULT-lab en SAIL vinden ballast-water een interessant thema om op door te gaan, maar dit maal vanuit een ander perspectief. De focus voor periode 4 moet gaan liggen op hoe we andere stakeholders (denk aan scheepeigenaren, Daamen shipyards, the port of Amsterdam met daarin de cruiseterminal, gemeente Amsterdam, Noordzeekanaal gemeenten, Koninklijke marine) positief kunnen provoceren en bewust kunnen maken van ballastwater.

Jongeren bewust maken van de impact van drugsgebruik

Het Openbaar Ministerie is een nieuwe partner die zich bij het ULT-lab heeft aangesloten. Ook zij hebben een uitdagende challenge ingebracht: drugsgebruik onder jongeren.  XTC gebruik leidt tot grote problemen, niet alleen voor de gebruikers zelf maar ook de criminele en maatschappelijke impact is groot. In April worden de ULT-lab student bijgepraat door politie en justitie over de gevolgen van deze problematiek. Ons team wordt gevraagd om een creatieve manieren te bedenken om jongeren bewust te maken van de impact en te triggeren om niet te gebruiken.

We wensen de ULT-lab –  teams veel succes!