Einde van het semester

Einde van het semester

Dit semester zijn wij met partners als Tours that Matter, winkelcentrum Over ’t IJ, de gemeente Amsterdam en Warm Welkom, in samenwerking met (internationale) studenten, aan de slag gegaan met een ‘uitdaging’: innovatieve ideeën bedenken voor een tour door een veranderend Amsterdam Noord.

Na vier maanden onderzoek doen, ontwerpen, testen en verbeteren hebben de studenten tijdens de laatste jamsessie op de Modestraat (Buikslotermeer in Amsterdam-Noord) hun concept gepresenteerd aan verschillende betrokkenen en geïnteresseerden.

Hiermee hebben zij hun minor/track aan Hogeschool Inholland afgesloten.
Het was inspirerend om te zien hoe hard er het afgelopen half jaar is gewerkt!
Na een half jaar intensief onderwijs in Amsterdam Noord, waarin de studenten (o.a.) doelgroeponderzoek hebben uitgevoerd en zich volledig in de buurt hebben ondergedompeld, hebben we deze sessie afgesloten met een heerlijke borrel in de Modestraat.

De volgende eindproducten zijn gepresenteerd:

Groep A – Noord puzzel passage:
Een puzzel-speurtocht ervaring. Tijdens deze tour worden de deelnemers in groepen verdeeld en met behulp van een gids krijgen zij de eerste aanwijzing voor een puzzelstuk. Nadat ze het eerste puzzelstuk hebben gevonden, kunnen ze de achterkant hiervan scannen door middel van een QR-code, om vervolgens verdere aanwijzingen in elke gewenste taal te horen. De aanwijzingen bevatten informatie over de verschillende plekken waar de puzzelstukken verstopt zijn, op een manier die verleden, heden en de toekomst verbindt. Nadat alle puzzelstukjes zijn gevonden, kan iedereen de puzzelstukjes op een groot bord plakken om zo een mooi schilderij te vormen, gemaakt door lokale kunstenaars. Kunst wordt zo gebruikt als bruggenbouwer!

Groep B – Flower Cache:
Deze regeneratieve tour is ontworpen met een oog op de natuur, gecombineerd met een spel element. Op een unieke en interactieve manier proberen deelnemers Amsterdam Noord te vergroenen. Tijdens de tour zoeken de deelnemers naar verstopte sleutelkistjes die je alleen kan vinden door puzzels en raadsels over de omgeving op te lossen. Op specifieke locaties kunnen de deelnemers bloemzaadjes strooien. Zo maak je samen op speelse wijze een positieve impact op de natuur.
En: als je de tour later opnieuw loopt, kun je zien of je bloemen zijn uitgekomen!

Groep C – Proef noord:
Een tour die nieuwe bewoners in Amsterdam Noord de smaken van Noord laat proeven. Op culinair gebied, maar ook breder; op het gebied van parken en andere authentieke plekken. Deze tour is bedoeld om nieuwkomers wegwijs te maken en de vele smaken in Noord te laten ‘proeven’. Niet alleen worden zo (nieuwe) bewoners blootgesteld aan nieuwe plekken en smaken, maar hiermee wordt ook de lokale ondernemer ondersteund. Een win-win situatie!

Groep D – Welkom in Noord-Tour:
Tijdens deze tour krijgt iedereen een canvas tas met benodigde spullen, zoals genummerde kaartjes waarop staat aangegeven waar je als eerste heen moet lopen, inclusief een routebeschrijving. Op elke locatie tijdens de tour leest een deelnemer een kaartje voor met informatie over de plek. Bijvoorbeeld: bij de Modestraat krijg je informatie over wat deze locatie bijzonder maakt. Daarnaast staan op de kaartjes vragen die je onderweg aan elkaar kunt stellen, om het gesprek op gang te brengen en nieuwe mensen te leren kennen.
Bonus: de tas mag je houden als blijvende herinnering en om naamsbekendheid te creëren. Hierdoor kun je de tour later nog eens zelf lopen of samen met een vriend(in)!

20 juni 2024