Regeneratief Intensief – 15 en 16 april 

Regeneratief Intensief – 15 en 16 april 

Het was ons een eer en genoegen om Jenny Andersson, van het Really Regerative Centre (Home – The Really Regenerative Centre), te ontvangen op 15 en 16 april 2024.

Twee inpirerende dagen bij het Amsterdam Urban Leisure & Tourism Lab van Hogeschool Inholland, waarbij we op dag 1, in samenwerking met de toeristische sector in Nederland, de toekomst van stedelijk toerisme in Amsterdam en Nederland onderzochten.
Hierbij werden complexe vragen waarmee toerisme wordt geconfronteerd onderzocht.

  • Hoe zal de rol van toerisme veranderen in het licht van de planetaire overschrijding?
  • Welke nieuwe rollen zouden kunnen ontstaan binnen het toerisme om het als economie te herstructureren en te herontwerpen om deze uitdagingen aan te gaan?
  • Hoe kan toerisme capaciteit opbouwen om te integreren in multisectorale en multistakeholder benaderingen van klimaat, biodiversiteit, energie, transport?

We werkten daarbij collectief aan vragen als:

  • Wat zijn de systemen waarin je onderneming genesteld is?
  • Hoe kun je de dynamische relaties tussen die systemen regenereren zodat je in de toekomst levensvatbaarheid en vitaliteit creëert voor de ecologie, de economie en de cultuur?
  • Hoe kun je organisaties helpen om te ontwerpen voor heelheid in plaats van fragmentatie?
  • Hoe kun je altijd rekening houden met de gezondheid van hele systemen?

Op dag 2 hadden Jenny Andersson, Zac Woolfitt (lab regisseur) en Roos Gerritsma (lab lead)  een op maat gemaakt programma gemaakt voor de lab track studenten. De studenten ontwierpen interventies  voor Amsterdam Noord om verhalen over scheiding en polarisatie in de gemeenschap te helen. Centraal stond het model van de “Law of Three” waarmee we keken naar de drie krachten (activerend, reactief en verbindend) die vaak aanwezig zijn in het veld waarmee je verandering nastreeft. We gingen actief opzoek naar de verbindende kracht, die we binnen de lab track samenvatten als het bruggenbouwen via tools als storytelling en tours/rondleidingen.

Power of Place,  PD (professional doctorate) en NUT (new urban tourism)
Ko Koens en Roos Gerritsma volgden afgelopen jaren bij Jenny Andersson de opleiding Power of Place vanuit het Really Regenerative Centre (Home – The Really Regenerative Centre).

De trainingen van Jenny op 15 en 16 april vormen een onderdeel van de PD (professional docterate in het hoger onderwijs) van Roos Gerritsma; zij is dan ook één van de betrokken critical friends uit het werkveld. In de middag namen ze gedrieen de eerste versie door van Roos’ conceptuele model over stedelijke vormen van regeneratief toerisme. Het zorgde voor een flinke redesign 😉.

Het gesprek scherpte tevens het denken over de mogelijke rol van het NUT-lectoraat richting het medevormgeven van een regeneratieve werkwijze in het toerisme.

20 april 2024