Onderzoek: place exploration & sensemaking tool

Onderzoek: place exploration & sensemaking tool

Het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam heeft docent en onderzoeker Esther Bouw gevraagd om dit semester onderzoek te doen naar de toepassing en het gebruik van de place exploration & sensemaking tool ontwikkeld door Roos Gerritsma. Binnen zowel het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam als het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam wordt deze tool nu gebruikt tijdens de kick off week, als eerste kennismaking van de plek waar zij tijdens hun labtrack aan de slag gaan.

Naast de tool zelf, geeft Roos Gerritsma in het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam eerst een intro college, waarna de studenten gaan exploreren en filmen. Hier maken zij een filmpje van max 2,5 minuut, waarna een “sensemaking” sessie gehouden wordt waarbij de video’s bekeken en geduid worden.

Studenten van de interdisciplinaire minor “omgevingsbewust ontwerpen” hebben de tool nu ook gebruikt tijdens hun excursie naar TEXEL. De sensemakingsessie met Esther vond plaats in Haarlem.  Leuk om de verschillen in aanpak per groep te zien. Voor haar onderzoek is het onder meer interessant om te kijken hoeveel instructie gewenst is en hoeveel vrijheid je de studenten geeft. Uiteraard hangt dit af van het doel en het moment waarop je de tool inzet. Gaat het om een eerste kennismaking, dan is een vrije opdracht zeer aan te raden. Ze leren door de onderlinge verschillen in aanpak en uitvoering te zien, maar ook door de (on)bewuste keuzes die ze hebben gemaakt tijdens het filmen en editen. Je leert de studenten ook kennen, hoe fanatiek zijn ze, willen ze graag voldoen aan de opdracht of houden ze van ruimte voor een eigen invulling en creativiteit? De filmpjes zeggen namelijk niet alleen iets over de place die ze exploren, maar ook over henzelf als groep en als individu. Sensemaking dus!

Update!

De place exploration & sense making tool krijgt in februari 2024 een geheel nieuwe look & feel. Momenteel zijn Esther Bouw en Roos Gerritsma van ons lab samen met het ontwerpbureau Idiots druk bezig om de nieuwe versie op te leveren.

2 oktober 2023