Studenten ontwerpen 3×3 basketbalveld voor community op Buikslotermeerplein

Studenten ontwerpen 3×3 basketbalveld voor community op Buikslotermeerplein

Afgelopen half jaar hebben 4e jaars studenten van de afstudeerrichting Sports & Healthy Lifestyles van de opleiding Leisure & Events Management een prachtig ontwerp opgeleverd voor een 3×3 basketbal veld voor op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. Het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam is gelegen aan dit plein en hoorde over de vraag vanuit de gemeente naar concrete oplossingsrichtingen voor sporters op het plein. Het vraagstuk hebben wij doorgespeeld aan coördinator Josine Gräfe en de studenten Melanie Zwezerijnen, Sanne Engelmann, Jessica van der Leest, Nick Blok en Haike Blommestijn. Positief is het zien, dat de studenten via via goede contacten hebben gelegd met het lokale netwerk en een stuk eigenaarschap hebben weten te bewerkstelligen met nieuwe partners als Decathlon, ontwerper Alder en 3×3 Unite.
Hieronder een korte impressie, geschreven door de studenten zelf:

De opdracht:

Een recente ontwikkeling op en rond het Buikslotermeerplein is dat diverse urban sporters hun weg hebben gevonden om te sporten. Deze nieuwe sportieve gebruiker, ‘Urban sporter’ genaamd moeten zoveel mogelijk de ruimte gegeven worden om hun passie te beoefenen. Onduidelijk is hoe hier dan verder invulling te geven. De projectgroep is gevraagd met een ontwerp-en implementatieplan te komen waarmee urban sports zo optimaal mogelijk kunnen worden gefaciliteerd met een locatie maar ook met een activiteitenplan.

Het concept:

Op basis van onderlinge creatieve sessies en brainstormsessies zijn er 3 concepten tot stand gekomen. Samen met de gemeente is er een keuze gemaakt tussen deze 3 concepten. Er is gekozen om een 3×3 basketbaltoernooi te organiseren op het Buikslotermeerplein. Vanwege veel factoren waar wij geen invloed op hebben als projectgroep, hebben wij de keuze gemaakt om het basketbaltoernooi te schrappen. Naar aanleiding van alle oplopende besmettingen in november en december 2021 hebben wij als projectgroep ervoor gekozen om het basketbaltoernooi concept uit te schrijven voor gemeente Amsterdam, maar niet uit te voeren. Daarnaast hangt veel af van de vergunningen, tijd en plaatsing van het door ons ontworpen veld. Na overleg met de opdrachtgever en onze consultant zijn wij eruit gekomen dat dit voor ons helaas niet mogelijk is. Wij hebben ervoor gekozen om ons dus meer te focussen op een kwalitatief, duurzaam en goed ontwikkeld 3×3 basketbalveld te ontwerpen. Het 3×3 basketbalveld is gebaseerd op deskresearch, interviews die afgenomen zijn bij de doelgroep, gesprekken met experts, prototype testen en een sociale media post.

Door middel van Urban Sports aan te bieden rondom het Buikslotermeerplein is het streven om meerdere groepen uit deze buurt kennis te laten maken met deze sport door te kijken, doen, bewegen, ervaren en voelen. Op deze manier wordt een belangrijke kernwaarde ‘inclusiviteit van Amsterdam-Noord’ gewaarborgd en is het gebied toegankelijk voor iedereen. Daarnaast is het doel om het imago van het Buikslotermeerplein en de omgeving daarbuiten te verbeteren door een toernooi te organiseren. Op deze manier creëer je een plek die waarde heeft voor alle Urban sporters. Ook door het creëren van een community willen wij verbinding maken met iedereen.

Tot slot:

Wij geloven dat een 3×3 basketbalveld creëren op het Buikslotermeerplein voor jongeren in de buurt zorgt voor een community gevoel en een aantrekkelijker plein. Wij weten dat dit klopt wanneer wij zien dat jongeren uit de buurt enthousiast het 3×3 basketbalveld gebruiken en het de community aantrekt.We blijven het volgen en als alles meezit, wordt het 3×3 basketbalveld in maart 2022 feestelijk in gebruik genomen.

Partners:

Rosaly Studulski (gem. Adam en eerste contactpersoon), Elisa Bruelli, David Tatterstall (gem. Adam) en Inge Maass (gemeente Amsterdam), Robert Molenaar (Decathlon), Daud Bwefaren en Bas Rozendaal (3×3 unites)

De studenten:

14 januari 2022