De wereld gekanteld: Lectorale van rede Wina Smeenk

De wereld gekanteld: Lectorale van rede Wina Smeenk

In haar lectorale rede voor de nieuwe Inholland-onderzoekslijn Societal Impact Design zette Wina Smeenk op 1 december uiteen hoe creatieve professionals een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. De wereld wankelt, aldus Wina, en we zullen er met z’n allen voor moeten zorgen dat hij de goede kant op kantelt.

We kunnen niet meer ontkennen dat de dingen anders moeten, stelde Wina Smeenk in haar lectorale rede ‘De wereld gekanteld’, die zij op 1 december uitsprak. Smeenk wil design inzetten om de wereld een stukje beter te maken.

Of het nu over grote vraagstukken gaat als dementie, het klimaat, corona of armoede: de gemene deler is kwaliteit van leven. Om dat te bereiken is verandering nodig, maar mensen vinden dat lastig. De sleutel ligt wat Wina betreft in een gezamenlijke, transdisciplinaire aanpak: een gelijkwaardige samenwerking met andere disciplines en domeinen.

Wil je hier meer over weten?

Kijk de rede terug via onderstaande video. Daarnaast kun je hier het redeboekje downloaden.

11 januari 2022